Det er de færreste mennesker der sidder uden internet i Danmark. Det er også de færreste der ved meget om hvordan internettet faktisk fungerer og hvilke oplysninger man kan finde om sig selv. Hvis man kan finde dem om sig selv, er der også en chance for at andre kan finde dem om dig. Derfor er det vigtigt at beskytte sig selv online.  

Ved du hvilke oplysninger der eksisterer om dig online? Der er mange fordele ved at have en digital tilstedeværelse. Det kan skabe et stærkere fællesskab venner og familie imellem og det kan også bruges til fordel for virksomheder, selvstændige, bloggere og mange andre. Men der kan også være en bagside til at være på internettet. I hvert fald hvis man er ubeskyttet. 

Din digitale adresse 

Du har højst sandsynligt hørt om IP-adresser før. Du kan læse meget mere om det på MinIP, men det er grundlæggende et nummer som tilhører din enhed, for eksempel computer, smartphone eller tablet, som kan blive brugt til at identificere dig. Hver gang du bevæger dig rundt på internettet, lægger du et spor med din IP-adresse og viser hvor du har været – digitalt. 

Det utrygge ligger i, at folk med dårlige intentioner kan bruge din IP-adresse til at finde frem til din fysiske adresse. Det er ikke helt så nemt at gøre, men det er alligevel en god idé at beskytte sig selv imod potentielt at få misbrugt sine oplysninger. Det er en god start hvis man har et antivirusprogram og surfer rundt på private browsere. 

Skjul din IP-adresse 

Når du surfer og bevæger dig rundt på forskellige hjemmeside ved at bruge private browsere, så andre der bruger din computer ikke se hvad du har lavet, det kan blandt andet dit arbejdsnetværk og internetudbyder stadig. Så du er altså ikke helt beskyttet selvom din computer ikke gemmer din internethistorik.  

For helt at skjule din IP-adresse skal du bruge en VPN, som står for Virtual Private Network. Når din IP-adresse bliver skjult, åbner der sig også nogle muligheder op. Fordi den er skjult, kan du tilgå tjenester, som ellers ville være geografisk bestemt. Så du kan for eksempel få adgang til film og serier hos streaming-tjenester, som du normalt ikke ville kunne på grund af de geografiske begrænsninger. 

Internettet er en fantastisk opfindelse, men som med meget andet er der fordele og ulemper ved at bruge det. Derfor er det vigtigt for eksempel at bruge MinIP for at informere sig selv.