Stopper du nogensinde op i en travl hverdag og husker på at gøre noget som er godt for dig selv, eller udelukkende fordi du har lyst til det? Det er vigtigt nogle gange at huske på at trække stikket og tage noget tid til sig selv så man ikke brænder ud. Mange simple handlinger kan have en gavnlig effekt på dit overskud, din energi og dit humør. En lille ting som du gør for dig selv kan derfor betyde meget i det lange løb. Derfor er selvpleje så utrolig vigtigt at huske på.  

Vi lever i et samfund hvor mulighederne er mange og begrænsningerne få. Nogle mener at det vi ikke er skabt til at skulle tage så mange beslutninger for os selv, og det er årsagen til at mange har svært ved at finde fodfæste i et samfund hvor alle døre foran os er åbne.  

De mener at denne livsstil er så lang fra urmennesket, at de naturlige instinkter som vi er skabt til at følge, ikke kan tages i brug og derfor stimuleres på negative måder. De forklarer det som årsagen til den stigende grad af mentale diagnoser som stilles hos unge, heraf hyppigst ADHD, angst og depression, samt hyppigheden af mennesker der på arbejdspladsen sygemeldes med stress.  

Dette er en teori – ligesom mange andre, og det er op til en selv om man tror på den eller ej. Dog er der en ting som ikke lyver, og det er de statistikker som netop viser disse stigninger. Det ses nemlig at stress årligt er skyld i en million fraværsdage, 30.000 hospitalsindlæggelser, 3.000 førtidspensioner. Derudover henvender der sig 500.000 mennesker hvert år til almene praksisser omkring stress. 

Det antages desuden at ca. 430.000 danskere hver dag har symptomer på alvorlig stress, det er svarende til ca. 12% af den samlede befolkning. Det ses også at antallet af unge i alderen 15-19 år som diagnosticeres med depression, er tredoblet siden år 2000.  

Her er 2 områder i din hverdag du kan fokusere på for at hjælpe dig selv til at få mere ro og overskud, og dermed skabe bedre mental velvære for dig selv.  

Stabil økonomi skaber ro 

Økonomi er noget som kan skabe bekymringer og fylde unødigt i hverdagen. Derfor er en god ting at gøre for sig selv, at sikre sig en stabil økonomi, således at man kan have ro i maven hver måned. En stabil økonomi er selvfølgelig et lidt bredt begreb og afhænger af din situation, men det er altid godt at hjælpe sig selv til et punkt hvor man føler at man står sikkert.  

Det kan fx være en idé at kigge på ens lån, og i den sammenhæng undersøge om det lån man har et det bedste for din situation. Særlige sider på nettet, gør det muligt at sammenligne en lang række lån med hinanden, eller med det du har i forvejen. Desuden kan du også undersøge forskellige samlelån og undersøge om det kunne være en mulighed for dig.  

Sund krop giver sundt sind 

Har du nogensinde tænkt over at din krop og dit sind hører sammen? Dit forhold til din krop spiller nemlig også en stor rolle for din mentale trivsel. Du har sikkert hørt det før men motion og sund mad, kan være med til at skabe en sundere mental tilværelse. Motion udløser endorfiner, som er et hormon i kroppen som fremkalder en glædesfølelse.  

Desuden er maden du indtager kilden til energi, og med god kost vil din krop og din hjerne have den fornødne energi til at komme igennem dagen. Det er derudover også sundt for dannelsen af selvværd at lære sin krop bedre at kende, og føle sig stærk i din krop.