I takt med at samfundet udvikler sig og forandres i takt med den teknologiske udvikling, bliver det sværere og sværere at finde og indkøbe de rigtige gaver i forbindelse med december måneds travlhed. Der ligger især større pres på julegaverne, der skal ligge under træet – især hvis juleaften fejres sammen af både spædbørn, børn, unge, voksne og ældre. Hvis hele familien samles til jul er der dog to ting, der SKAL ligge under træet i år, disse spænder vidt over hele aldersspektret, således at alle får noget brugbart og ønskværdigt.

De 10 ting, der SKAL ligge under træet kan f.eks. være oplevelsesgavekort af forskellige genrer, gadgets, smykker, tøj, sko, elektroniske enheder, legetøj, nipsgenstande, baby-hjælp til nybagte forældre og hjemmelavede gaver. Disse varierer naturligvis alt efter hvilken type familie man er og hvem der køber gaver til hvem. Dog ses oftest at gaver kan inddeles i kategorier, der matcher modtagernes alder, således at teenagere får elektroniske enheder og gadgets, småbørn får legetøj og bedsteforældrene får oplevelsesgavekort eller nips. Har man en mand i familien, der aldrig kommer med en ønskeseddel så kig i stedet på denne liste over julegaver til ham.

Så mange gaver – så lidt tid juleaften

I mange småbørnsfamilier kan det hurtigt blive ensformigt og kedeligt, når der er SÅ mange gaver, der skal pakkes ud i løbet af meget få timer, inden de små skal i seng. Når man i forvejen har brugt flere timer på at tygge sig igennem den oftest brugte 3-retters menu og derefter danset rundt om træet med lungerne og stemmebåndet på overarbejde, ja så er der ikke noget at sige til at man bliver træt. Har man lyst til at give mange gaver til sine kære juleaften så kan du selvfølgelig også give nogle af gaverne som en pakkekalender. Dette er især aktuelt for familiens mindste, der kan have svært ved at overskue at skulle pakke 40 gaver op juleaften, hvis alt hvad de har ønsket sig roterer om et bestemt brand af legetøj eller noget andet de har interesse for – som kan købes som pakkekalender.

Forskellige familier har forskellige traditioner

I Danmark er der en del normer omkring jul og juletraditioner, især når det kommer til selve spisningen og gaverne under træet. Nogle familier lader den yngste eller den ældste vælge den første gave under træet, hvorefter det går på tur således at den, der modtager en pakke ”trækker”, eller udvælger, en ny under træet, hvorefter modtageren af denne vælger en ny osv. Dog kan dette være en langtrukken proces, især da bedsteforældre og forældre vælger pakkerne til deres mindste først, således at man kan få de 10 ting væk under træet, som den lille har ønsket sig til jul. Dog er der også familier, der fordeler alle pakkerne på én gang, således at man sidder med alle sine pakker og kan pakke op som man ønsker. Igen er der nogle der pakker op før aftensmaden, således at de små kan puttes hurtigere.